Nyheter är inte för barn!?

Jag fick mig en liten funderare häromdagen när jag, Astrid och Nils åkte bil. På radion hördes nyheterna. Man rapporterade om en attack i sydsudan. 83 skadade och 53 döda. ”53 döda… som vi aldrig kan träffa igen” sa Astrid eftertänksamt, sen satt hon och stirrade ut genom fönstret resten av vägen.

Vi har pratat lite om döden då hon har två vänner vars mamma gått bort samt att min hund Saga är i himlen och vi inte kommer få träffa henne igen. Nu är ju inte 53 en siffra som hon kan förhålla sig till men hon förstår absolut att det är många fler än en person.

Nu undrar jag hur hon tänker runt detta.  Hon har inte sagt eller frågat nåt men det kan komma upp när som helst.

Hur tänker ni med små barn om det här med nyheterna på TV och radio? Det rapporteras ju inte om nåt annat än krig, död och elände. Jag vet själv att jag var livrädd för krig när jag var liten och det fick jag absolut ifrån att nyheterna var precis innan bolibompa när vi var små.

Personligen kommer jag försöka undvika nyheter för Astrid några år framöver. I skolåldern kanske hon är redo, när man kan diskutera runt det som visas och pratas om.

Vad tror ni?

3 reaktioner till “Nyheter är inte för barn!?”

  1. Ja jag håller med. Nyheter är inget för barn. Hemska bilder, otäcka människor som gör hemska saker mot barn och annat skit. Jag vill gärna se nyheterna på morgonen men inte när Thealie är med. När hon är lite större och man.sitter med och förklarar kan det nog vara nyttigt att hon får se allt som händer. Men inte än.

  2. Jag tänker precis som du, att nyheterna inte är något som de små ska behöva se och höra än på ett par år. Kanske är det för att jag själv inte vet hur jag ska förklara för lille Ville det som händer, kanske för att jag försöker skydda honom från allt ont som finns i världen, men i min värld känns det som att de små gärna kan vänta några år innan de behöver få insikt om att det finns så mycket ont och så mycket lidande i världen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *