Middag på Åkeshofs slott

Att äta middag på ett sånt ställe jag varit på de här två dagarna är en annorlunda och spännande upplevelse. I alla fall så är jag väldigt sällan på sådana ställen. Vi läser menyn först men kan liksom inte greppa vad vi ska få ändå.

När kocken kommer ut och berättar den detaljrikedom och det arbete dom lägger ner på små små saker så blir man riktigt förväntansfull.

Efter kocken så kommer sommelieren ut och tipsar om viner. Stort och litet vinpaket, påfyllning eller inte, ett glas eller inget. Det fanns en del att välja på. Jag tog ett glas till varmrätten, slottets vin som man sade. Ett glas blev det mest för att jag redan druckit en öl och en välkomstdrink. (Med tanke på var jag jobbar så kanske jag ska påpeka att självklart betalade vi för alkoholen själva).

Här kommer menyn då:

Förrätt
Ost- och fänkålsravioli serveras med murklor, nässelbuljong, äpplen och kalvbräss.

Raviolin var inte pasta utan små ostbitar som man smält ihop runt nåt fänkålsgrejs med blåslampa. Äpplena hade man stoppat i en vakumpåse tillsammans med hemmagjord äppeljuice för att förstärka smake … Ja ni fattar.

Varmrätt
Älgörtsgele serveras med basilikacreme, syltade rotsaker, musselbuljong, kungskrabba samt marulkskind.

Japp ni läste rätt. Kinden från en marulk. Den första gelen låg i en liten kub uppepå en kub av musselbuljongen som också var en gele visst. Ni som känner mig vet ju att jag istället fick nåt annat, i det här fallet lamm istället för krabba och kind.

image

Kinden från marulken och det.

image

Mitt lamm… Och ja, det är färskpotatis.

Efterrätt
Grön sparrismousse serveras med mandelmassa samt champagne- och flädersorbet

Det låter verkligen jättekonstigt. Men damn vad gott det var. En dutt vanilj i den där moussen, karameliserade sparrisar och en slags grön dressing. Grymt gott och absolut dagarnas höjdpunkt. Mandelmassan var små hemgjorda biskvier. Sorben… Ja inga ord behövs.

Sen var jag mätt kan jag säga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *