Alla kvinnors dag

Idag är det internationella kvinnodagen.

Idag tänker jag lite extra på och pratar om, på tex fikarasten, alla kvinnor där ute i världen som varje dag kämpar. Inte så mycket de som kämpar för att få samma lön. Idag tänker jag på de kvinnor som kämpar för att överleva.

De små tjejer som kämpar för att överleva en dag tillsammans med sin 50 år äldre make. De kvinnor som föder sitt tionde barn ensam efter vägen hon går på för att gå de 5 milen till närmsta förlossningsklinik. De kvinnor som blir tystade och smädade när det görs försök att resa sig upp.

Efter att ha hört en intervju med en kvinna från Afghanistan på radion i morse så ville jag googla vad hon hette. Reportern sa att hon kallades världens modigaste kvinna så jag googlade på det.

Redan när jag skrivit Världens mo fick jag fram två förslag; Världens modigaste man (såklart) och Världens modigaste djur. Inte ens när jag kommit så långt som Världens modigaste kvinn fick det jag sökte som förslag. Google fattade inte, ”vadå, modig kvinna, jag förstår inte vad du menar”.

Modig

Kräks i munnen.  Att jag har två barn som ska växa upp i det här. Mår illa.

Kvinnan jag sökte var Malalai Joya. När hon talar i senaten stängs hennes mikrofon av och de övriga deltagarna skriker åt henne att vara tyst och olika fula ord. Hon och hennes familj lever under ständigt hot. Hennes ”brott”? Hon är kvinna och ifrågasätter männen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *