Huvudstupa in i ett utvecklingssteg- bokstavligen

Nog har vi märkt att något har varit på gång ett tag men i onsdags blev det väldigt tydligt. Vi åkte till öppna förskolan som vanligt. Väl där ramlade han från rutschkanan för första gången någonsin trots våghalsigt klättrande i flera månader.  Resten av tiden höll han sig till mig. Till och med när maraccasen (stavning?) kom fram så satt han kvar i mitt knä. Precis samma sak på fredagens sångstund även om han sträckte gummibandet mellan oss något mer än på onsdagen.

Så här står det lite kortfattat om vad som händer i det här steget. (Hittat här)

* Ca 14 månader. Barnet ”programmerar” sin omgivning. Ett ”program” betyder att barnet kan lägga märke till olika händelser och hur de hänger ihop, tex att efter matlagning är det dags att äta, för att bada måste det tappas vatten i badkaret och leksaker plockas fram. Utifrån dessa program kan barnet sedan välja att handla på olika vis. Inte allt för sällan testar barnet även om programmen får samma utfall varje gång eller ej. Det kan kännas som att barnet aldrig vill göra som man som förälder önskar.

Känslig och gnällig liten bebis som knappt tycker att pappa duger för tillfället, absolut inte om jag är i närheten.

Det var ett tag sedan vi märkte av ett steg så här tydligt som det här även om man utvecklingsmässigt har sett tydliga ändringar.  Spännande att se vart det här steget ska leda.

Jag använder mig av en app som heter Wonder Weeks. Där finns utvecklingssprång fram till 18 månader cirka så för Nils är det ett språng kvar att läsa om. Det jag tycker är.mest intressant med att läsa om sprången är vad han ”ska kunna” efter varje språng. Då ser man det så tydligt att han inte kunde det tidigare men nu kan han det.

wpid-wp-1430076456903.jpeg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *