Att gå med barnet till tandläkaren

Idag ska Astrid till tandläkaren och visa upp sina små mjölktänder och jag har verkligen ingen som helst aning om hur jag ska gå tillväga för att hon verkligen ska göra just det. Jag har svårt i det här fallet att både hålla undan mina egna känslor för tandläkaren samt övertala mig själv att det inte alls är säkert att hon kommer vägra, det är bara något jag förutsätter för att jag trots allt känner min dotter rätt så väl vid det här laget.

Jag vet att till exempel bästa Leia studsade upp i tandläkarstolen och gapade som hon aldrig gjort annat, det hade varit en trevlig upplevelse kan jag tycka jämfört med tyst snyftande lilla tjejen som jag satt med i knät vid två-årskollen, som tryckte ansiktet och speciellt munnen stenhårt in i mitt bröst. Detta trots idog läsning av olika böcker om hur spännande och roligt det är hos tandläkaren.

Jag talade om för dagmamman imorse att vi ska till tandis i eftermiddag och bad henne prata lite gott om tandläkaren om tillfälle erbjuds så vi får väl se hur frökens inställning är när jag hämtar henne.

Det här är ungefär min egen upplevelse av att gå till tandläkaren.

4 reaktioner till “Att gå med barnet till tandläkaren”

 1. Jag tror många gånger att man förbereder dem FÖR mycket inför tandläkarbesök eller läkarbesök. De hör då att det här är något utöver vad man brukar göra. Nog bra att tänka efter hur man brukar göra annars då man skall förklara något som barnet skall göra för första gången. Gå till en ny lekpark, gå på bio för första gången tex. Sedan känner man ju sitt eget barn bäst och kanske lärt sig lite olika knep för att få dem att prova något för första gången. Och barnet vet ju inte att det KAN göra ont hos tandläkare…. än. Det vet ju bara den vuxne. Men det kommer det ju inte att göra att bara gapa och visa hur många tänder man har för en nyfiken tant eller farbror som kanske inte alls kan räkna ens till tio. Det måste ni ju testa 🙂
  Det går säkert bra!!!

  1. Ja sånt är Astrid jättekänslig för. Vi brukar försöka att inte prata om det för mycket utan smyga in det naturligt, tex genom kvällsläsning eller så.

 2. Är det på strömsbro? Hoppas ni får den snälla tjejen som vi hade. Jag lägger en del av ansvaret på tandläkaren om barnet vill gapa eller inte. 😉

  1. Vi fick inte den snälla tjejen som ni hade, skulle jag tro iaf. Människan vi fick tog inte alls Astrid bra utan pratade nästan bebisspråk med henne och det brukar verkligen inte vara rätt väg att gå.

   Inga tänder visades men NÄSTA år skulle hon allt visa dom för då kommer hon ju vara stor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *