Att dra sitt strå till genusstacken

Oj vilka diskussioner det ska bli såfort man råka yppa ordet genus eller feminism. Jag anser att jag inte är tillräckligt verbal eller kunnig inom ämnet för att föra en diskussion om ämnet även om jag väldigt gärna skulle vilja. Jag försöker läsa och ta in så mycket åsikter och information om det som jag bara kan, för jag vill vara en påläst medmänniska.

Främst läser jag Lady Dahmers underbara blogg. Hon gör det här med genus till vardag, att tänka på ett sätt som är könsneutralt är egentligen inte så svårt, även om vi oftast är indoktrinerade sen födseln.

Att vi kvinnor är alltjämt åsidosatta framgår med all tydlighet överallt och hela tiden. Mitt lilla strå till stacken har jag börjat dra dit genom att försöka erbjuda min dotter allt som finns i hela världen. Jag FÖRSÖKER i alla fall, även om jag såklart halkar dit på ”tjejigt” och ”killigt” ibland, men jag är åtminstone medveten om det och bara där tycker jag att många har en lång bit att gå.

Nåja, stråt var det ja, Ett liten sak man kanske kan göra är att tex när man läser böcker så kan det stå ”tandläkaren tittade på Emmas tänder. Han säger att där finns en liten brun prick.” samt ”tandsköterskan sätter på Emma en hakklapp, hon sätter fast den runt nacken”. Det gör då är att jag läser HON om tandläkaren HAN om tandsköterskan. Svårare än så är det inte.

Superenkelt är också att på saker som egentligen inte har något kön så kan man istället för att som många gör, säga HAN, så säger man HON istället. JAg vet att HEN är otroligt jobbigt för väldigt många att ta i sin mun så måste ni säga han eller hon om något så säg HON. Med detta vill jag uppnå någon sorts balans eftersom jag vet att det vanligaste är att man säger han, om tex busschauffören. brandmannen, bilisten, cyklisten etc etc.

Vad säger ni? Är jag ute och cyklar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *