Skördefest

Ojoj vilken dag vi haft. Här på Åland har dom en helt underbar tradition. Varje år vid den här tiden sliter lantbrukare och hantverkare med flera arslet av sig. Allt för att bjuda in allmänheten till sina gårdar, sälja sina verk, ordna parkering för tusentals besökare på sina åkrar, utfodra och servera vätska åt alla.

Hela ön är som en enda festival. Man åker runt bland gårdarna. Många åker till alla. Vi valde tre, vi ändrade planeringen efter ett tips från Fjalar och det är vi glada för nu.

Vi började på två gårdar som låg på en liten promenad genom en fårhages avstånd. Här fanns grisar, hästar, får, höns, skorpor och rökt korv… Bland annat förstås.

Efter lite förändring i planeringen så for vi ända ut till Lemland och stora Haddnäs gård. En gård med highland cattle och travhästar. I och med dessa dagar fanns dessutom hunduppvisning, man kunde klappa kalvar, hoppa i halm, åka på kosafari, rida häst och ponny, äta burgare och gårdens egen korv samt urgod äppelkaka. Vi siktade även på att köpa färs men det var tyvärr slut.

Vi gjorde inte heller allt det där som erbjöds. Vi nöjde oss med att klappa kalven Rosa, hoppa i halmen och äta burgare, korv och äppelkaka samt dricka öl och äppelcider till. Mycket direkt från gården och resten på ön.

Då färsen var slut for vi till en sista gård men där var den färska färsen slut, det fanns bara fryst, så det fick vara.

Nu sover lilla fröken gott. Jag har en känsla av att även jag och mamma kommer somna ovaggade ikväll.
image

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *