Hen och det könsneutrala

Mamma, pappa, förälder
Syster, bror, syskon
Flickvän, pojkvän, partner
Hon, han, hen

Svenska språket kryllar av könsneutrala benämningar på människor redan, hur svårt ska det vara.

Hen är inte här för att ersätta hon eller han utan det är ett neutralord att använda i tal och skrift när könet på personen är okänt eller totalt oviktigt för den man pratar med kan jag också tycka.

Att det ens blir en diskussion om detta ord är ju löjligt. Jag vet att det finns människor där ute som helst skulle vilja att vi blir en könlös massa. Men de som tänker så långt kan omöjligen vara många.

Själv använder jag inte ordet i tal då jag inte är redo att ta diskussionen. Men jag skulle lätt använda det i skrift om tillfället dök upp. Jag gör det till en liten utmaning för mig själv att skriva lite texter om något där jag kan använda ordet hen.

Nu godnatt.

En kommentar till “Hen och det könsneutrala”

  1. Exakt så Janna! Jag fattar inte hur det kan bli sånt väsen över ett ORD? Språket utvecklas nästan dagligen, med nya ord och nyanser i språket. Det är det som är just så fantastiskt, att det är levande, dynamiskt. För mig är hen ett efterlängtat ord. För ibland vet jag inte könet på någon, och ibland så spelar det som du säger ingen roll vad personen man pratar om har för kön.. Hen är perfekt då!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *