Förskolepersonalens önskningar (varning för långt inlägg)

Nu är Astrid inne på sin fjärde vecka på dagis. Än så länge så är det främst D som hämtat OCH lämnat men från den här veckan är vi tvungna att dela mer på det. Anledningen till detta inlägg är en artikel i senaste Vi föräldrar som handlar om vad förskolepersonalen stör sig på hos oss föräldrar. Vissa punkter blir jag lite förfärad av  och undrar om det verkligen finns föräldrar som uppför sig så. Samtidigt så kan jag mycket väl tänka mig att dom finns.  Samtidigt kan jag tycka att vissa punkter kanske är lite mer gnäll bara. Hur som helst, här kommer listan, med korta förklaringar på vissa och mina kommentarer på vissa. (Det tjocka är alltså personalens ”föräldravärstingar”, mina kommentarer i kursiv).

 

1. Tror du inte att vi märker att hen är sjuk? Är du osäker låt barnet stanna hemma. Är det feber eller är det inte? Var hemma. Usch jag hoppas verkligen att vi aldrig ska hamna i den situationen att vi inte har tid att vara hemma om våra barn är hängiga.

2. Nej – ditt barn kan INTE ”ta det lite lugnt”! Lite samma som förra. Om barnet inte är redo att gå tillbaka till förskolan så ska man vara med. Jag håller med, men samtidigt kan jag tycka att det är svårt att halv sju på morgonen avgöra om barnet gnäller för att det är trött eller för att det är hängigt.

3. Låt ditt barn slippa smaljeansen. Smala jeans är trendigt med i dem kan ditt barn knappt lyfta upp benen för att klättra upp till rutschkanan. Men hjälp! Hur kan man som förälder ens tänka tanken att sätta på ett litet barn ett plagg som begränsar dem på det sättet. Så mjuka och sköna kläder som möjligt är väl det som gäller, inte bara på dagis.

4. Följ med oss på utflykter (om du vågar)! Tycker du att vi gör för lite utflykter med barnen? Välkommen att följa med. Nej tack säger jag. Hua att ha koll på ett stort gäng 1-5 åringar som springer omkring som vildar i skogsbrynet. Det finns en anledning till att vi delvis valde dagis efter utegård.

5. Klaga (gärna) hos chefen. Jag förstår att det är jobbigt att ta klagomål om tex för lite torkskåp. Men det är tyvärr så det funkar. Är man ansiktet utåt så är man den som får ta allt som kommer. Men jag förstår samtidigt att det såklart är svårt att framföra allt till chefen som personal. Jag ska tänka på det.

6. Stäng av mobilen när du kommer hit. Hur man som förälder kan tex prata i telefonen när man hämtar eller lämnar sitt barn på förskolan är för mig ett mysterium. Snacka om att minimera barnets betydelse. Nä jag håller med, lämna mobilen i bilen eller tyst i fickan.

7. Ett tack betyder SÅ mycket! Att en förälder är missnöjd kommer ofta fram men de små tacken betyder så mycket. Det förstår jag och jag ska försöka komma ihåg det. Det räcker nog långt att bara säga ”tack för att ni gör att Astrid trivs och mår bra här det betyder mycket för mig”.

8. Stäng dörren när du går in. Det kan jag lova att jag gör, jag är livrädd för att någon ska springa ut. Det känns som att det borde vara självklart, men tydligen inte.

9. Visa att du bryr dig. Låt inte teckningar eller degklumpar ligga kvar på hyllan vecka efter vecka. Fråga barnen vad det är och ta hem dem! Det är ytterligare en sak jag ska komma ihåg. Inte för att jag tror att så länge vi har endast ett barn på dagis skulle komma på tanken att lämna dem utan att uppmärksamma dem men… en vacker dag så händer det kanske.

10. Det här är vår arbetsplats. Hur skulle du känna om någon kom och hängde vid ditt skrivbord och kollade vad du gjorde. Stanna inte kvar för att titta när ditt barn leker. Denna punkt berörde mig verkligen för jag hade inte sett det så. Men självklart är det så. Dessutom skrev dom att andra barn också längtar efter sina föräldrar och för varje mamma eller pappa som kommer till andra barn så blir de påminda om sina egna och inte sällan lite ledsna.

11. Vi är inte dina barnvakter. Det ser jag som självklart att man inte går ut på stan och roar sig och lämnar barnet på dagis. Men det finns folk till allt. Om man tex har läkarbesök och så så tycker jag faktiskt att det är en annan sak.

12. Nej det är inte okej att äta lunch först! Om ditt barn blir sjukt, kom och hämta det på en gång! Men om det är två timmar till nästa tåg då?

13. Snälla sluta skälla. Handlar om proffesionellt bemötande. Att personalen inte kan bli arga och skälla tillbaka, men det känner jag gäller ju överallt.  Men sker det varje dag kan jag tänka mig att det är frustrerande.

14. Nej vi kan inte göra allt för ditt barn. Vill du att ditt barn ska gå på museum och konstutställningar, gör det då. På helgen. Men hallå, jag som är nöjd om dom sjunger nån sång då och då och läser lite böcker. Som sagt… folk till allt.

 

Det här blev ju ett ganska massivt inlägg och berör väl egentligen bara er som har barn på förskolan. Vissa saker har jag kanske inte tänkt på men det mesta tycker jag är sunt förnuft och mänsklighet. Sen är ju just nu min högsta önskan att A inte ska behöva gå på dagis mer utan få plats hos dagmamman, men där finns säkert samma, och andra, problem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *