Jodå jag är frisk

På Lantmäteriet är man tydligen väldigt mån om sina anställda och satsar mycket tid och pengar på friskvårdslösningar och utvärderingar av olika de slag. Något man erbjuder, dels för varje persons egen skull men även för att få en samlad bild av ”statusen” på sina anställda, är att man får gå till företagshälsovården (previa i det här fallet) och göra en så kallad friskprofil.

Utifrån denna kan man sedan vid behov göra en personlig handlingsplan samt att resultet redovisas på gruppbasis för cheferna och sedan ska någon slag plan komma ur det också, om man ser någon tendens som behöver åtgärdas.

Det jag fick göra var att lämna lite blod som stoppades i en maskin för analys, kolla blodtrycket, tala om vikt och längd samt göra ett ”konditionstest”. Det bestod av att cykla på en cykel i sex minuter och hålla farten så pass att en liten mätare lyste grönt hela tiden. Jag fick en hjärtfrekvensmätare (eller vad det är) runt bröstet, vilket var lite klurigt för BH:n ville hela tiden göra så att den åkte ned. Pulsen skulle ligga över 120 och helst nå över 130 slag per minut.

Av detta fick han fram vilken konditionsklass jag befann mig i (3) samt min syreupptagningsförmåga (46.1 ml/kg x min). Dessa siffror säger inte mig så mycket men han var nöjd med resultaten och såg inga hinder att börja konditionsträna ordentligt på en gång. Jag har ju liksom trott att jag har haft så himla dålig kondition, sämre än jag tydligen har. Kanske detta kan påverka mig lite psykiskt, att jag faktiskt KAN mer än jag tror.

Detta är en liten minitabell jag hittade över syreupptagningsförmågan per kg kroppsvikt som ett mått på konditionen. Jag har ju trott mig vara en soffpotatis men tydligen inte.

Soffpotatis: 20/20 ml/kg
Medelålders Svensson: 30/35 ml/kg
Tuffjanna: 46.1 ml/kg
Elitmotionär: 50/55 ml/kg
(Yppersta elit: 75/90 ml/kg)

 

2 reaktioner till “Jodå jag är frisk”

  1. Nämen gud vad coolt! Jag vill också göra ett sånt! :O Det låter ju som att du har superförutsättningar, bra grundkondis!
    Jag ska fråga mn chef om de också gör sånt, vi har ju också previa såklart. ^^

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *